Ενδιαφέρον από το εξωτερικό για το πρώτο Ελληνικό DRONE

ο ελληνικό πολιτικό μη – επανδρωμένο αερόχημα HCUAV RX-1 σχεδιάστηκε για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε επιχειρήσεις της πολιτικής προστασίας

Την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Πολιτεία αναμένουν οι δημιουργοί του ελληνικού πολιτικού μη – επανδρωμένου αεροχήματος, προκειμένου να προχωρήσει η παραγωγή του.

Πρόκειται για το HCUAV RX-1, το πρώτο πειραματικό πρωτότυπο αερόχημα ελληνικής παραγωγής, το οποίο παρουσιάζεται στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο περίπτερο του ΑΠΘ(περίπτερο 15) και κεντρίζει όλα τα βλέμματα. Το αερόχημα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας σε επίπεδο ερευνητικού προγράμματος, ελληνικών ΑΕΙ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και ελληνικών εταιρειών (Spacesonic, MLS, Intracom Defense Electronics) για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του.

Το HCUAV RX-1 σχεδιάστηκε για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε επιχειρήσεις της πολιτικής προστασίας. Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο επικεφαλής και συντονιστή Αν. Καθηγητή Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών του ΑΠΘ Κύρος Υάκινθος, «το μη επανδρωμένο αερόχημα διαθέτει το κατάλληλο εξοπλισμό και ειδικό λογισμικό και είναι σε θέση να αναγνωρίζει συμβάντα (φωτιές, θαλάσσια μόλυνση κ.α.) που σχετίζονται με την πολιτική προστασία, σε χερσαίες και θαλάσσιες εκτάσεις».

Όπως εξήγησε, «πρέπει να αναφέρει πρώτα η Πολιτεία ότι ενδιαφέρεται για το αερόχημα και έτσι οι εταιρείες να προχωρήσουν σε ένα business plan». «Αυτό είναι το πρότυπο ερευνητικό αερόχημα, στη συνέχεια όταν πηγαίνει για την παραγωγή γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές», υπογράμμισε ο κ. Υάκινθος, σύμφωνα με τον οποίο ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από χώρες του εξωτερικού. Οι πτήσεις του καταδεικνύουν ότι το αερόχημα έχει εξαιρετική πτητική συμπεριφορά, είναι δομικά ακέραιο και ικανό να επιτύχει τους επιχειρησιακούς του στόχους.

Σύμφωνα με τον κ. Υάκινθο, το πειραματικό πρώτυπο HCUAV RX-1 ξεκίνησε να σχεδιάζεται από το 2013, στο πλαίσιο του προγράμματος και υλοποιήθηκε μέσα σε τρία χρόνια. Αρχές Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η παρθενική του πτήση, η οποία και στέφθηκε από επιτυχία. Συνολικά για το πρώτο ελληνικό μη επανδρωμένο αερόχημα εργάστηκαν περίπου 60 άτομα, καθηγητές, τεχνικοί, μηχανικοί μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Το HCUAV RX-1 έχει μήκος 4 μέτρα, απογειώνεται με ταχύτητα 2,8 μέτρων ανά δευτερόλεπτο και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 190 χιλιομέτρων ανά ώρα. Έχει πτέρυγες και άτρακτο βασισμένες σε αεροτομές στρωτής ροή και δίχρονο κινητήρα των 25HP.

Με εμβέλεια 150 χιλιομέτρων (απόσταση την οποία μπορεί να έχει το βαν – επίγειος σταθμός ελέγχου) και αυτονομία 11 ωρών, μπορεί από ύψος 2 χιλιομέτρων να μεταδώσει σε πραγματικό χρόνο κρίσιμες και λεπτομερείς πληροφορίες. Η ρομποτική όραση του HCUAV RX-1 βασίζεται στη λήξη από το ηλεκτροοπτικό σύστημα, την επεξεργασία εικόνας, την αντίληψη περιβάλλοντος, της θέσης και της αναγνώρισης συμβάντων μέσω σύγχρονου λογισμικού το οποίο ενημερώνει αυτόματα για τη θέση του συμβάντος στους χάρτες. Το πρώτο ελληνικό μη επανδρωμένο αερόχημα μπορεί να επιχειρεί και τη νύχτα.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετείχαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο τη σχεδίαση του αεροχήματος, αεροδυναμικές αναλύσεις, την κατασκευαστική μελέτη, βελτιστοποίηση γεωμετρίας και πτητικές δοκιμές και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με αντικείμενο τη ρομποτική όραση, αντίληψη περιβάλλοντος, και επεξεργασία σήματος. Το HCUAV RX-1 έχει ήδη έτοιμη την υποδομή για την ενσωμάτωση πολλών καινοτόμων τεχνολογιών.

Πηγή: http://www.voria.gr/article/endiaferon-apo-to-exoteriko-gia-to-proto-mi–epandromeno-aerochima

2018-11-22T10:50:50+00:00